A hengerelt cink tartós anyag

Az építőiparban használt hengerelt cink termékek élettartama nagyon hosszú, a cink önvédő tulajdonságának köszönhetően. Európában számos példát találunk arra, hogy a cinketőket 100 év folyamatos szolgálat után cserélik le.

Ennek a hosszú élettartamnak az oka most már jól ismert:

Szakasz 1 Szakasz 2

A fémes cinkfelület reakcióba lép a légköri oxigénnel (O2) víz (H2O) jelenlétében, és cink-hidroxidot (Zn(OH)2) hoz létre.

A cink-hidroxid reakcióba lép a légköri széndioxiddal (CO2), ami cink-hidroxikarbonátot (2ZnCO3.3Zn(OH)2), a patina fő összetevőjét hozza létre.


A patina egy olyan réteget hoz létre, amely kompakt, tapad, nem oldódik esővízben, és megakadályozza az oxigén és a cink közötti minden további reakciót, ellenőrizve ezzel a hengerelt cink korróziójának mértékét, alacsony szinten tartva azt.

Viszont a cink tartósságát néhány savas szennyezőanyag csökkentheti, mert megnövelik a korrózió mértékét. A fő szennyezőanyag a kén-dioxid (SO2). A kén-dioxid reakcióba lép a patinával, és cink-szulfátot (ZnSO3 + ZnSO4) hoz létre, amely vízben oldódik, és a csapadékvíz lemossa.

A kén-dioxidot gyárak, olajfűtésű központifűtés-rendszerek és a gépjárművek hoznak létre. Ennek eredményeként a korrózió mértéke magasabb az urbanizált vagy iparosított területeken, mint a vidéki környezetben.

Szerencsére 1970-től a légkör SO2-vel való szennyezése jelentős környezetvédelmi problémának számít. Ezért az európai és az egyéb törvénykezések szigorították a törvényeket ennek a szennyeződésnek a csökkentése érdekében. Ez az SO2 koncentrációjának általános csökkentéséhez vezetett a légkörben. Még ennél is nagyobb mértékű csökkentésre került sor az olyan különösen szennyezett helyszíneken, mint a városok és ipari területek.

Ennek eredményeként a 20. század második felétől a hengerelt cink korróziójának mértéke nagymértékben csökkent.

Napjainkban a hengerelt cink korróziójának a mértéke általánosan 1(1) µm évente. A tipikus, 0,7 mm-es vastagságot és az éves 1(1) µm korróziós mértéket figyelembe véve láthatjuk, hogy a hengerelt cink élettartama több mint száz évre becsülhető. A hengerelt cink becsült élettartama az elmúlt évtizedekben megnövekedett, és az elkövetkező években további növekedés várható.


(1)"Environmental effects of zinc run-off from roofing materials of different ages as a result of atmospheric corrosion" - I.Odnevall Wallinder, P.Verbiest, C.R.Janssen and C.Leygraf – 14-ik Nemzetközi Korrózió Kongresszus, 1999. szeptember 16-október 1., Fokváros, Dél-Afrika.