Karbantartás

Tárolási előírások

Annak érdekében, hogy a VMZINC horgany a minőségét megőrizze, a következő ajánlásokat szigorúan be kell tartani:

  • A lemezeket és szalagokat jól szellőző, állandó hőmérsékletű fedett, zárt helyen kell tárolni, annak érdekében, hogy a páralecsapódást megakadályozzuk.
  • A megfelelő átszellőzés biztosítása végett a lemezeket és szalagokat raklapokon kell tárolni.
  • A lemezek deformálódását elkerülendő, a raklapokon vízszintesen kell tárolni őket.
  • A tekercseket szállítani függőlegesen vagy vízszintesen kell. Javasolt a tekercseket szállítás során az eredeti csomagolásban hagyni.

Ha a tároló kapacitás szűk, akkor a következő ajánlásokat kell betartani :

  • Ha a tekercseket vízszintesen szállították, akkor javasolt a raklapokon hagyni eredeti csomagolásban őket, és rácsokkal elválasztva tárolni.;
  • Ha a tekercseket függőlegesen szállították, akkor egymás tetejére lehet tenni, de maximum 4 raklapot, a stabilitás miatt.

A tekercsek, és lemezek építkezésen való tárolása a lehető legrövidebb legyen. Ha az anyag meggyűrődik, benyomódik, évek múlva ezeken a helyeken a hőtágulás és összehúzódás hatására a horganyban repedések alakulhatnak ki, és elszakadhat.

 

Tárolás és szellőztetés

A természetes patinásodás és az ún. fehér rozsda jelensége között nincs összefüggés. Ha nincs megfelelő szellőzés (nedves helyen való raktározás illetve szállítás, vagy kivitelezési hiba miatt) cink hidroxid képződik, ami laza porszerű anyag. Ez akkor keletkezik, ha nincs elegendő szén-dioxid a levegőben, hogy a természetes patinásodás kialakuljon. Ilyenkor az oxidáció tovább folytatódik, és az anyag tönkremegy.