Ráncfelvarrás és bővítés, Vêtement-palota, Roubaix, Franciaország

     

 

Roubaix-ben a Grand Rue és a Grand Place sarkán 2015-ben irodákká és lakásokká alakították át Vêtement-palotát. Az épület büszkén áll egy bankfiókkal a földszintjén a városnak ebben a kerületében, ahol a kiskereskedelemé a főszerep. El kell mondani, hogy az épület éveken át üresen állt miután több átalakításon esett át, amelyek sajnos nem az építészeti egység felé törekedtek.

A legutolsó felújítás terveit a Lille-i székhelyű TANK Architectes iroda jegyzi. A koncepció kettős célt határozott meg: visszatalálni az egészséges konstruktív logikához és egy tiszta építészeti formnyelvhez. Az eredmény egy igazán eredeti épület lett egy dobozzal a tetején, melyet sötétszürke titáncinklemezzel burkoltak. A modern tetőtér elegánsan koronázza meg az épületet és emeli a városi látkép minőségét.

 

Építészet: TANK ARCHITECTS, Olivier Camus & Lyderic Veauvy

Felület: ANTHRA-ZINC®

Technika: VMZ Flatlock-profil

 

 

 

 A felújított épület a sötét színű tetőfelépítményével markánsan ellentételezi a közeli háromhajós St. Martin templomot, amelynek harangtornyát a 16. században építették.

 

A titáncink doboz szinte lebeg az épület felett. Valójában egy méterrel van magasabban mint a főpárkány, így a harmadik emelet helyiségei egy szalagablakon át kapnak természetes megvilágítást.

 

A roubaix-i polgári házak jellegzetes horganylemezzel fedett tetői inspirálták az erőteljes és rejtélyes tömeg kialakítását. Az első emelet homlokzati síkból kiugratott légies megjelenésű ablaksora élénk párbeszédet folytat a tetőre helyezett sötét dobozzal. 
 

 

Az eredetileg kétemeletes, tetőtérbeépítéses palotát négyemeletessé alakították át, miközben a z ornamentikávak díszített homlokzatot megőrízték.

 

 
 A függőlegesen irányban felhelyezett homlokzati elemek (Flatlock-profil) szoborszerű megjelenést kölcsönöznek a tetőfelépítménynek