A városi sűrűség és a titáncink

Lakóépület, Bradford (Nagy-Britannia). Építészek: Kraus – Schönberg (Hamburg, Németország)

Lakóépület, Bordeaux (Franciaország) – építész: Bertrand Nivelle

Az elmúlt években azt állapítottuk meg, hogy a VMZ rendszereit egyre gyakrabban használják felújításoknál, főképp meglévő épületek bővítésénél. A városi szövet állandó átalakulásban van: épülettoldások, emeletráépítések készülnek. Az ilyen és ehhez hasonló projekteknél a fémlemezek használata hatékony megoldást nyújt olyan aktuális problémák megoldására, mint a városi sűrűség növelése, ami napjainkban számos nagyváros vezető tisztségviselőinek és várostervezőinek vált központi témájává.

Miért fontos a városi sűrűség növelése?

Túlhaladottá vált annak a társadalomnak a vizíója, ahol az emberek az elővárosok nagy lakónegyedeiben élnek. A modell lényege az volt, hogy a tömegeket az erőforrásokhoz közel tartsa, ahol van tér, az energia olcsóbb, de még elérhető távolságban van a centrum. Az emberek azonban visszaköltöznek a városba. Észak-Amerikában az a tendencia, hogy a belső elővárosokban építenek közepesen nagy többlakásos lakóépületeket. Európában a hagyományosan fejlődő történelmi városokban ritkán találni üres telket. Így kénytelen-kelletlen az emberek a meglévő épületeiket bővítik. Nem illeszkedik minden épület ebbe a szövetbe, azonban észrevehető, hogy az építési előírások száma jelentősen megszaporodott. Párizsban az előzetes felmérések szerint több mint 11.500 épületre lehetne új emletet felhúzni, ez körülbelül 40.000 új, 50-70m2 alapterületű lakást jelentene. Fővárosainkban ez komoly piaci szegmenssé fejlődhetne. 

A titáncink, egy városi építőanyag

Az elmúlt években megfigyeltük, hogy a gombamódra szaporodó számú épületbővítéseknél a tető – vagy a homlokzatburkolat VMZINC-ből készül. Megkérdeztünk pár építészt, akik elárulták az okot: A definíció szerint a titáncink egy városi építőanyag: szürke színe és a visszafogott árnyalatú változatai is jól illeszkednek minden környezetbe függetlenül attól, hogy a szomszédos épületeken milyen anyagokat látunk (téglát, palát, fémet, stb.) A várostervezési osztályokon és a műemlékvédelmi területen dolgozó építészek is felismerték és nagyra becsülik ezt a semleges megjelenést.

#bővítés #tetőtérbeépítés #emeletráépítés #semlegesség #városianyag #adaptálhatóság #műemlékfelújítás #urbanmaterial

 

Titáncink: súlya könnyű és jól alakítható 

A titáncink egy könnyű építőanyag és gyakran használják együtt fával, ami szintén a könnyű anyagok közé sorolható. Mindkét anyag kimondottan alkalmas arra, hogy régi tartószerkezetekre új szerkezeti felépítményeket készítsenek belőlük. Környezetvédelmi szempontból is nagyon jók, külön ki kell emelnünk, hogy mindkét anyag újrahasznosítható.

Ha az előnyös tulajdonságok felsorolásánál tartunk, nem hagyhatjuk ki, hogy a titáncink szinte minden hajlásszögnél (3° -tól a függőlegesig) használható. Így gyakran alkalmazzák városi épületek bővítésénél.

 

Lakóépület, Bradford (Nagy-Britannia). Építészek: Kraus – Schönberg (Hamburg, Németország)

Családi ház, Rennes (Franciaország). Építészet: ACPA

Diszkó, Lisszabon (Portugália) – építész: Alberto Caetano