Új kupola Kansasban

A kansasi State Capitol Topekában (USA), nemcsak a szövetségi állam kormányzati központja, hanem  építészettörténeti szempontból is jelentős épület, melyet 1866-ban kezdtek el építeni. 2010-től 2013-ig nagy felújításon esett át, hogy az épület a mai szabványoknak megfeleljen és visszakapja régi dicsfényét. A felújítási munkának fontos része volt a monumentális kupola helyreállítása, melynek átmérője 15 m. Mint az Ornametal cég büszke partnere, a VMZINC® is fontos szerepet játszott a kiemelkedő jelentőségű épület a helyreállításában.

Kansas State Capitol, Topeka, Kansas, USA :
Megbízó:  Közigazgatási minisztérium, Vagyonkezelő és üzemeltetési iroda, Topeka, Kansas
Építészet: Treanor, Topeka, Kansas

Kivitelezés: Baker Roofing, Raleigh, NC
Ornamentika: Ornametals Manufacturing LLC, Cullmann, Alabama

 

A tetőt súlyosan megrongálta a szél és a jégeső.

A kupola legsúlyosabb sérüléseit az okozta, hogy a lemezeket a 19. században hagyományos forrasztási technológiával rögzítették. A hőmozgások így nem tudtak lezajlani és a varratok idővel elengedtek, a tető kilyukadt. 

Ennél az épület felújításánál nem lehetett alkalmazni a 19. századi hagyományos technológiákat, így minden elemet a korszerű alkalmazási szabályok szerint újra kellett tervezni. a szélteher és hőmozgások figyelembevételével. Míg a tetőzetet és az épületdíszeket eredeti formájukban Kellett megőrizni. 

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a formákat minden megmaradt részletével együtt lemásolják. Az eredeti tartókeretet helyenként helyettesíteni kellett. Némelyik elem összetett hajtogatásokkal készült, melyek a csúsc felé még el is vékonyodnak.

Minden méretet a helyszínen vettek le, és ezek alapján készültek el a műhelytervek.

A műhelyterveinken minden csatlakozási pontot jelöltünk, amelyekre a helyszíni szerelésnél szükség volt. Ezeket a rajzokat az építészek hagyták jóvá, így biztosítottuk, hogy a megrendelő elvárásai teljesüljenek.

Régi és új eljárásokat is bevetettünk az öntéstől a lézeres vágásig, hogy a díszműveket reprodukálhassuk. A képen látható homokágyat öntőformának használtuk.

Az öntvényhez szükség volt egy gipszmodellre

Végül kiöntöttük a sablont és egy hétig hűtöttük. Ezután lehetett csak az elemek domborításához használni.

Az Ornamentals cég, aki kivitelezési munkákat végezte, megkereste a VMZINC-et. A munkálatok a mi szaktudásunk, szabványaink és alkalmazástechnikai irányelveink szerint készültek.

A gyártási folyamat idején vendégségbe hívtuk megbízóinkat. Ezzel is biztosítani szerettük volna a minőséget és a jó munkavégzést. A fontos dolgok szemléltetésére nagy segítség lehet egy modell, és az építéshelyi problémákat is nyugodt körülmények között meg lehet beszélni.

Sok időt spórolhatunk meg, ha előbb mindent tisztázunk a műhelyben: megvizsgáljuk a problémás eseteket és a lehetséges szerelési megoldásokat.

3D-s modelleket készítünk, hogy leellenőrizzük az egyes darabok jól illenek-e egymáshoz. Az ilyen térmodellek jobban szemléltetik az építésznek és a kivitelezőknek, hogy mit is kell létrehozni.

Még nincs teljesen kész, de már megkezdődött a patinaképződés a rézen. Találkozunk a kivitelezővel és az építésszel és azt javasoljuk, hogy egyszeres fekvőkorc helyett állókorcot alkalmazzunk. Az utóbbinál több rögzítőférc kell négyzetméterenként, így biztonságosabb a héjalás rögzítése.

A hatalmas kupola egyike az Egyesült Államok legnagyobb kupoláinak.