Itt az idő, hogy megismerje a BIM-et!

 

Itt az idő, hogy megismerje a BIM-et!

Biztosan hallottál már a BIM-ről, ami egy rövidítés az angol "Épületinformációs modellezés" („Building Information Modeling”) kifejezésre. Ez egy digitális modell, amely minden információt tartalmaz egy épületről.

Hallottad, hogy ez hatással lesz a közgazdászok és az építészek munkájára? Kivitelezőként nem Te leszel a forradalom legfontosabb szereplője, de a mindennapi munkád befolyásolni fogják az új projekt-modellezés által létrehozott gyakorlati változások. A BIM egy fejlesztési folyamat, egy információs eszköz, egy új módja a játékosok közötti együttműködésnek és egyben egy új  projektmenedzsment-módszer.

Franciaországban a BIM-et 2017. januárjáttól közbeszerzési projekteknél is alkalmazzák. Az olyan iparágak esetében, mint a miénk, a termékeket és rendszereiket digitalizálni kell.

Mit is jelent ez pontosan? Mi az a "digitalizált komponens" a BIM-ben? Az összegyűjtött információ egy termék vagy rendszer leírására összpontosít, annak geometrikus méreteitől a környezeti profiljáig a csomagoláson keresztül, sőt a garancia feltételeire  is. A geometriai portré mellett a termékek fizikai és funkcionális jellemzőire és azok kölcsönhatásaira vonatkozó információk is szerepelnek. Ez az "intelligens" adatbázis az épület teljes életciklusa alatt használható, beleértve az építés utáni karbantartást is. A BIM csökkenti a szállítási határidőket, minimalizálja a hiba lehetőségeket és javítja a folyamatban résztvevő játékosok közötti kapcsolódást. Körülbelül 15-20% -os megtakarításról beszélhetünk az épület összköltségéből.

A kivitelezők számára az árajánlatok készítése könnyebb lesz,  - köszönhetően az építési munkák pontosabb leírásának és a részletes mennyiségi adatoknak.

Mint sok iparág, a 24 hónapos megfigyelési fázis után megkezdtük az integrációt. Rendszerről rendszerre haladva 2017-ben elkészítettük katalógusunk digitális verzióját. Az építészek világszerete digitális könyvtárakat töltenek fel olyan komponensekkel, amelyeket az erre specializálódott portálokon találhatnak (két fő portál Franciaországban: a POLANTIS és a BIMObject), a gyártók weboldalaról töltenek le, vagy amelyeket maguknak készítenek el! A BIM-ben való részvételünk egy igazi kihívás és felelősség a tervező és kivitelező partnereinkkel szemben. Ha nem alkalmazkodunk a megváltozott követelményekhez, ha nem reagálunk időben a kor kihívásaira, ha nem az új igények szerint kínáljuk termékeinket, rendszereinket,  akkor fennáll annak a kockázata, hogy a nagyberuházásokból eleve kirekesztjük önmagunkat. 

Ez a technológiai váltás olyan beruházást igényel, amelyre pillanatnyilag az ágazat legfontosabb szereplői készek. A mérnökirodák, építészirodák, főállalkozók és az ipari vállalatok a BIM-et gyorsabban integrálják, mint mások. E vezetők erőfölénye tovább erősödik, különösen azok esetében, akik a BIM-et a versenytársaktól való megkülönböztetés eszközeivé teszik.

A kocka el van vetve? Messze vagyunk még ettől. Ma a BIM hozzájárul a komplex épületek, mint például a Louis-Vuitton Alapítvány, a párizsi Filharmonikusok és a monacói Odeon-torony tervezéséhez. Azonban még mindig a felzárkózás időszakában  vagyunk, különösen a szoftverek tekintetében, amelyek hamarosan valószínűleg uralkodni fognak ezen a piacon.

Ma két formátum van az élvonalban. A szoftverkiadók és a többi felhasználó  jelenleg azon munkálkodik, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetővé tegyék szoftverüket, mert jól tudják, hogy a BIM csak akkor működhet, ha azt az építőipar minden szereplője megosztja és használja.

A francia állam azt határozta, hogy 20 millió eurót fordít a BIM széles körű használatának előmozdítására. Az év elején a szóvivő, Bertrand Delcambre (a CSTB korábbi elnöke és 2014 júniusa óta az építőipar digitalizálásának nagykövete) felvetette a nyilvános portál fogalmát, amely hosszú távon lehetővé tenné az építőipar kkv-jai számára, hogy az általuk igényelt komponenseket alacsonyabb áron tölthesse le saját árajánlatai elkészítésére. Ami a szakembereket illeti, eljön az idő, amikor be kell fektetni az anyagba is és a szoftverbe is, valamint időt kell fordítani az új módszer megtanulására. Ez a hagyományosan  papírra nyomtatott tervek végét jelentené.

Tervező és kivitelező partnereinknek tudniuk kell: a kérdés már nem az, hogy felkészül-e vagy sem a BIM-re, hanem sokkal inkább az. hogy mikor és hogyan készüljön fel!

A BIM komponesek a VM ZINC homlokzatburkolatokhoz és tetőfedő rendszerekhez letölthetők itt

 

 

Roger Baltus cikke nyomán

az eredetit olvasd: itt!